Systema non contact fighting

Ga naar beneden

Systema non contact fighting

Bericht  Shooter op vr feb 26, 2010 11:17 amAls dat geen joke is.

Shooter

Aantal berichten : 58
Registratiedatum : 26-02-10

Profiel bekijken

Terug naar boven Ga naar beneden

Re: Systema non contact fighting

Bericht  Jojo op za feb 27, 2010 10:07 pm

Net het artikel gelezen over systema op de blog en als ik dan dat filmke zie dan krijg ik het helemaal. Wat voor zever is me dat!

Jojo

Aantal berichten : 42
Registratiedatum : 23-02-10
Leeftijd : 48
Woonplaats : Merksem

Profiel bekijken

Terug naar boven Ga naar beneden

Geen zever

Bericht  TyrCadarn op za maa 13, 2010 6:36 pm

Toen ik dit voor de eerste keer zag dacht ik ook dat dit zever was. Intussen heb ik daar reeds meer over gezien en ben ik op mijn mening terug gekomen. Elke verdedigingsvorm heeft zijn gebreken en is onderhevig aan onzekerheden naar effectiviteit toe. Een mens zit raar in elkaar, en de wetenschap weet nog heel veel niét over het menselijk brein. In Rusland is men al heel lang bezig met onderzoek naar no-contact combat, moest het dus compleet nonsens zijn zou men het hun soldaten niet aanleren toch?
Anyway, ik zou zelf nooit 100% vertrouwen op deze manier van verdedigen, maar ik kan me voorstellen dat het begrijpen van combat-psychology een aardige aanvulling is bij een combat systeem. Dát is trouwens ook het doel van deze technieken hé. Systema is veel ruimer dan dit, het is slechts een klein onderdeel van systema die "no-contact combat" behandelt. Denk maar niet dat de Spetsnaz zich puur zonder contact zou verdedigen, doch zit het begrijpen ervan in hun basispakket.

Wat mij vooral aanspreekt bij Systema (eerder intrigeert, want het blijkt effectief!) is dat men in Systema nooit werkt met concrete aanvals- of verdedigingstechnieken. Nooit. Men leert werken op basis van principes, die uiteraard alle soorten van mogelijke concrete technieken bevatten, maar die nooit steunen op een concrete techniek. En dát maakt Systema uniek. M.a.w., in Systema bestaat dus eigenlijk geen handboek met: "iemand doet dit, jij doet dat". Deze manier van werken tracht men net te vermijden omdat je anders toch nog teveel nadenkt. Stel bv. een mes-aanval. Men oefent met een stomp mes, waarmee je op alle mogelijke wijzen (zowel circulair als translatie) en van alle kanten gestoken wordt. Eerst leer je je volledig verdedigen met enkel je lichaam, dus zonder het gebruik van je armen. Dit zowel in situaties waar je je kan verplaatsen als in benarde posities. Pas later komen stapsgewijs de armen erbij. Op die manier wordt je zo onafhankelijk mogelijk van externe factoren, hoef je nooit een techniek te onthouden en kan je je al van dag één in beperkte mate tegen ALLE soorten mes-aanvallen verdedigen. Deze manier van werken is uniek en lijkt me nog niet zo gek.

Heb intussen alle mogelijke films gezien, gemaakt door de Systema-expert "Vladimir Vasiliev" en die man is werkelijk gestoord (in positieve zin!).
"Vladimir Vasiliev, a former-Russian “super soldier” in the elite Spetznaz secret service of the Russian Army (so well-trained in every aspect of combat that even the dreaded KGB were terrified of them). When Vladimir escaped to Canada from Russia, everybody wanted him – including the US military, eager to learn his combat secrets". - Dr. Russell Horine
Interview met Vasiliev:
http://www.russianmartialart.com/main.php?page=m_meibukan
Beetje uitleg over de geschiedenis van de stijl:
https://www.youtube.com/watch?v=vRzdZoEqrp4&feature=related

Mijn idee: op lange termijn is Systema wsl een ongeëvenaarde gevechtsstijl, op korte termijn zal Krav Maga wellicht beter zijn.

TyrCadarn

Aantal berichten : 2
Registratiedatum : 13-03-10

Profiel bekijken

Terug naar boven Ga naar beneden

Re: Systema non contact fighting

Bericht  Shooter op vr apr 29, 2011 4:16 pm

En overal loopt er wel een gestoorde rond die denkt dat hij bij de Special Forces heeft gezeten. Ik kan me niet inbeelden dat iemand met praktijkervaring dat soort BS zou verspreiden. Met alle respect voor ieders mening en zeker die van u TyrCadarn maar ik denk dat het hen vooral gaat om de verkoop van dvd's en seminaries.
Op de blog van de admin staat een anekdote over die mannen en diezelfde anekdote heb ik vorige week nog bevestigd gekregen van iemand die erbij was. Alles lijkt enorm om de hokus pokus die sommige dim mak specialisten verkopen. Groepsdruk. Je zou voor minder omvervallen als je moet betalen om zoiets te komen zien. Trouwens, als je ernaar gaat zien geloof je er toch al voor een groot deel in, anders geef je er geen geld aan.
Het echte Systema van de echte Spetznaz zal best wel werken maar geloof me maar, het is niet omdat russische wetenschapper met iets bezig zijn dat het ook effectief is.

Shooter

Aantal berichten : 58
Registratiedatum : 26-02-10

Profiel bekijken

Terug naar boven Ga naar beneden

Re: Systema non contact fighting

Bericht  Jojo op vr dec 12, 2014 4:38 pm

Ja en ik was er dus bij. Straf hé!

Jojo

Aantal berichten : 42
Registratiedatum : 23-02-10
Leeftijd : 48
Woonplaats : Merksem

Profiel bekijken

Terug naar boven Ga naar beneden

Re: Systema non contact fighting

Bericht  Gesponsorde inhoud


Gesponsorde inhoud


Terug naar boven Ga naar beneden

Terug naar boven


 
Permissies van dit forum:
Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum